Scortisoara (adevarata vs “contrafacuta”) – Efecte Benefice si Adverse

……….Scortisoara este un condiment ce se obtine din partea interioara a cojii anumitor specii de copaci din Genul Cinnamomum. Acest condiment se foloseste din vechime, in Egiptul Antic fiind considerat un dar rar si pretios pentru regi.
In zilele noastre scortisoara este foarte ieftina si se gaseste in orice supermaket, fiind folosita intr-o multitudine de retete.
Important de stiut este faptul ca acest condiment este de doua tipuri:
            Scortisoara adevarata (Ceylon) – provine din Sri Lanaka (90%), India, Madagascar, Brazilia  si are aspectul unei tigari din foi, fragila, cu un gust subtil, dulceag, o culoare maro deschis  si cu un pret ridicat. Continutul de cumarina =0,017 g/kg

              Scortisoara “contrafacuta” (Cassia) – provine in general din China, si are aspect rugos, gust intepator ,amarui, o culoare maro inchis spre rosu, fiind foarte greu de rupt si macinat chiar si cu rasnita electrica.Continutul de cumarina = 0,31 g/kg.

untitlmed

Cumarina este un compus chimic ce fluidifica sangele insa este toxic pentru ficat. Toxicitatea cumarinei nu este insa ceva foarte ingrijorator pentru persoanele ce consuma scortisoara moderat ci doar pentru cei ce consuma zilnic.

In majoritatea magazinelor din Romania se comercializeaza scortisoara Cassia datorita pretului scazut, acesta fiind de aproximativ 10 ori mai mic decat al scortisoarei Ceylon.

Beneficiile scortisoarei

  • Este un puternic antiinflamator inhiband  eliberarea acidului arahidonic (un acid gras ce produce inflamatia).
  • Este un agent antimicrobian, antifungic si antiviral.
  • Stabilizeaza nivelul zaharului in sange, fapt ce ajuta la pierderea in greutate si poate preveni sau chiar trata diabetul si hiperglicemia. Scortisoara scade rata golirii stomacului dupa mese, reducand astfel cresterea rapida a glicemiei.
  • Stimuleaza receptorii insulinici, crescand astfel rata de utilizare a glucozei la nivel muscular si previne stocarea acesteia in tesut adipos.
  • Scade nivelul colesterolului LDL (rau) si al trigliceridelor
  • Imbunatateste activitatea creierului, reduce tensiunea nervoasa si pierderea memoriei. Cercetarile au dovedit ca scortisoara imbunatateste abilitatile cognitive ca: atentia, memoria vizuala, si raspunsul motor. Chiar si aroma si gustul acestui condiment imbunatatesc aceste functii motorii.
  • Intarzie si impiedica aparitia sau chiar trateaza anumite deficiente produse de Alzheimer.

Efectele negative ale scortisoarei

  • Consumata zilnic re efect toxic asupra ficatului, cumarina acumulandu-se in organism. Acest efect poate fi diminuat daca se consuma scortisoara Ceylon ce are o cantitate de cumarina nesemnificativa.
  • Pote determina travaliul prematur, din aceasta cauza nu este recomandat consumul acestui condiment pe toata durata sarcinii.
  • Poate duce la ameteli datorita scaderii glicemiei cand se consuma peste 3 picaturi de ulei esential de scortisoara odata.
  • Creste rata batailor inimii, de aceea persoanele cu probleme cardiace cat si copii trebuie sa consume moderat acest condiment

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *